10 tipů pro kožené boty

Nakoupil jsem kožené boty a jsem nadšený. Před nákupem jsem si pro sebe sepsal několik bodů, proč koupit kvalitní kožené boty a také nelitovat vyšší částky za jejich pořízení.

Letos mám výročí 10 let mého aktivního působení jako horský průvodce. Za léta průvodcování i za léta předchozí jsem vyzkoušel různé materiály a zde jsou postřehy právě ke koženým botám bez membrány.

1.Vybírám boty podle toho kam a kdy chodím a ne vždy nutně potřebuji high-end membránové pohorky

Přiznejme si – každý z nás nedělá náročnou vysokohorskou turistiku – potřebuji tedy membránové pohorky? Membrána v botě je otázkou jistého komfortu – je třeba myslet na to, že i membrána má svou životnost a to co je nyní výhoda, časem zmizí a zůstane bota, kde v odlehčené verzi převažuje textil nebo kůže, které se opět bez impregnace neobejdou aby bota správně fungovala.

Membránové boty jsou “potivější”, membrána nemá schopnost odvést tolik vlhkosti, aby vždy noha zůstala v suchu. Komfort podpoříte stejně tak i bez membrány např. vlněnou ponožkou, která udržuje optimální podmínky, má schopnost termoregulace.

Membránové boty doporučuji do sněhu, ledu a zimy.

Ke zvážení je i ekologická stránka. Výrobní proces membránových bot a impregnace nano přípravky nemusí být vždy optimální pro životní prostředí.

2. Kožená bota se musí prošlápnout 

Tenhle fakt by se mohl zdát jako nevýhoda, ale není tomu tak. Když botu prošlápnete a ošetřujete ji, kůže změkne a noze se velmi dobře přizpůsobí.

Zásadní bude výběr kvalitní usně. Bratr měl americké vojenské kožené boty a kůže léty a péčí změkla natolik, že když je obul, byl vidět tvar nohy se všemi jedinečnostmi:-)

3. Kožená bota překvapí životností

Kombinace řemeslné práce, kvalitní usně a péče o botu zajistí, že bude sloužit desítky let.

Nové boty můžeme ošetřovat kvalitním voskem, vlhké vysušit např. vycpáním novinama a sušit postupně, ne na intenzivním teple, protože pak má kůže tendenci se přesušovat, tvrdnout a praskat. Dobrý tip pochází od našich dědů – dříve bylo běžné boty, které nejsou nošené vyplnit dřevěným napínákem, aby se zachovaly tvar.

4. Useň je ekologický materiál

Každý, kdo se rozhodne pro kožené boty, si musí být vědom, že se jedná o živočišný materiál, kůže z těla zvířete. Je zde etická stránka věci, kterou si musí káždý zvážit. Osobně se rozhoduji pro trvanlivost a dlouhou životnost kůže a v tom vidím výhodu a šetrnost. Je samozřejmě nesmysl kupovat si několikatery boty, vybírám jedny do podmínek kde se pohybuju.

Ekologická stránka se odvíjí podle kvality usně – ty levné jsou zpracovány ve velkovýrobě s použitím koktejlu chemických látek.

Čím dražší useň, tím “tradičnější” a šetrnější materiály na její zpracování – dražší a ekologicky zpracovaná kuže má lepší vlastnosti i životnost. Neváhejte se ptát. Na zpracování 1kg kůže se spotřebuje cca 70 litrů vody.

5.  Boty z usně jsou noze milejší

Je to hodně subjektivní ale mě osobně jsou přírodní materiály příjemější. Mám to u vlněného trika, ponožek, bio bavlny nebo konopné košile – kožené boty jsou mi na noze milejší. Kožené boty jsou srozumitelnější.

6. Miluju péči o své boty

Už na vojně jsem vypiloval čištění, krémování a leštění. Zkoušeli jsme černý krém na boty zapálit a rozpuštěný jsme nanášeli na boty. Lépe se vsakoval a leštil do vysokého lesku. Z čištění bot jsem si udělal rituál. Když boty ošetřuju, jsem v přítomném okamžiku a nebo naopak plánuju kam vyrazit:-) Takové boty jsou jako cestovatelský deník – ukládáme do nich kilometry a ty se při čištění vybaví. Jinými slovy – péči o ně do nich také vkládáme energii ve formě soustředěné pozornosti. Moc složité:-) ?

7. Kožené boty vypadají dobře

Jsem názoru, že chlap by neměl mít špinavé boty. Čisté boty ukazují, že vím odkud a kam jdu – že umím používat nástroje, které jsou mi dány, že věnuju pozornost maličkostem.

Boty – když nejsem zrovna bosý, jsou nástrojem na cestě k cíli – proč bych je měl zanedbávat?

K muži tohle patří. Ženy se mužům často právě na boty a na ruce dívají.

8. Podpoříte malou výrobu

Vybíral jsem boty z malé lokální dílny. O výhodách se nemusím příliš rozepisovat. Zajel jsem si přímo k výrobci, boty zkoušel na místě, viděl skutečné lidi a udělal si hezký výlet do Baťova města.

9. Podpoříte staré řemeslo

Boty se sami nevyrobí. Stejně jak u předchozího bodu, vybírám malé dílny nebo konkrétní řemeslníky. V Brně vím například o jednom člověku, který se přes výběr vhodných bot dostal k jejich výrobě a nyní má dobře vybavenou dílnu a šije i pro známé.

Výroba bot není anonymní a neděje se někde v hale v Bangladéši. Podle studie se v Asii vyrobí až 87% bot z celkové produkce, převážně v Číně.

10. Uděláte to pro sebe

Kupte si boty s afirmací, přáním či vizí přesně pro vás: “S těmihle botami obejdu svět”. To dělá nějakých 40 tisích kilometrů, tedy 109km denně za jeden rok nebo 21km denně za pět let 🙂

Člověk si zvykne nad věcmi nepřemýšlet a nebo nekoukat za delší horizont. Vždy si přece můžeme koupit něco nového, do věcí už nevkládáme takovou hodnotu jako to bylo dříve – i proto že dlouho nevydrží.

Co to změnit a vybrat opravdu vědomě a do té věci vložit své přání.

Kéž by mě tyhle boty nesly přes hory a řeky…

Cesta může začít třeba právě výběrem bot:-)

Ať vám ty vaše padnou jak ulité a nechť vykročíte správnou nohou!