Zamiloval jsem si Tara sandály?

Tara sandals

Určitě vám neuniklo minimalistické obutí některých lidí, které se skládá z nepatrné podrážky a šňůrky kolem kotníků a to je i případ Tara sandálů, které mám právě na nohou a užívám si volnosti, co mi poskytují.

Nejsou mé první, měl jsem před několika lety sandály Xero Shoes, které jsem kupoval stylem hromadné objednávky přes neznámého člověka a předání na adrese kde jsem nikdy nebyl. 

Tehdy jsem si zamiloval bosonohé sandály – bosonohé sice ne doslova a o to právě jde – nejsem typ na chození bosky po městě po holubích lejnech a plivancích ale chci si zachovat kontakt s povrchem díky velmi tenké podrážce. 

Můj zákaznický profil je asi takový: Všestranný člověk, který si rád hodí nohu přes nohu ve stylové kavárně u oblíbené kávy a avokádového toastu a do toho šlape s báglem horama a spí na kamení. Co mít u toho na noze? 

Výše zmíněné Xero Shoes jsem vynosil a zničil. Chtělo to najít botu, která mi umožní ten prostor a nebude nohu omezovat, aby mohla dělat svou práci zejména v terénu – skvělý kontakt s povrchem, cit pro nerovnosti, lehkost nohy, našlapovat “vědomě” ne jako humpál. Ve městě pak vzdušnost v parných dnech, neobtěžovat na noze, oddělit od špinavé ulice a dobře vypadat.

Musel jsem proto opět pohledat v nabídce přímo zde v ČR, poznat nejlépe tvůrce, podpořit jej, navázat kontakt a když bude vše ok, podělit se o svou zkušenost, což zrovna dělám!

Do oka mi padly Tara sandály od Davida Šušky

Davida je radost sledovat přes soc.sítě a přitom je to člověk z masa a kostí a umí dělat rukama.

Model, který jsem vybral jsou Tara Cappuccino Classic, což je sandál s podrážkou 4mm a s příjemnou barvou, která vypadá velmi dobře zejména na opálené noze:-) Pod chodidlem máte na rozdíl od jiných výrobců pravou kůži a to noze velmi vyhovuje. Tolik se nepotí a méně klouže. 

Co je zásadní hned v úvodu objednávky: sandály jsou vždy na míru zákazníka a to díky jednoduchému postupu, kdy si dle návodu obkreslíte obě chodidla, změříte a zašlete Davidovi.

Ošetří to rozdíl mezi velikostí nohou. Máte jistotu že jsou vyrobeny přesně na vaši nohu.

Sandálky dorazí poštou ve stavu, kdy si opět dle jednoduchého postupu ve videu uvážete kožené řemínky přesně podle vaší nohy tak akorát kolik zrovna potřebujete. Já si řemínky už několikrát převazoval protože někdy je chci mít více na těsno v terénu – i za cenu že když uvážeme příliš těsně, řemínky mohou do kůže tlačit – nebo uvážu volněji a dopřeji noze i prostor lehce měnit proporce pokud jdu delší dobu a noha přirozeně oteče. Prostě a jednoduše – řemínky mohou být vnímány jako nevýhoda, ale není třeba se toho bát. Naučit se uvazovat řemínky je snadné a stejně to skoro vůbec nebudete muset dělat. 

Sandály jsem hned z čerstva otestoval na treku GR221 na Mallorce a i když jsem je neměl podle původního plánu na celou dobu treku – terén byl příliš náročný na bosé nohy s těžkým batohem a etapami do 20km, vždy jsem si je obul po treku aby si noha odpočinula a provětrala se. Chodil jsem v nich v terénu, v horských vesničkách, trochu šplhal a lozil po stromě:-) Když jsem je neměl na noze, sandály čekaly v batohu, kde nezabraly téměř žádné místo!

Co se mi neosvědčilo je chození ve městě v běžném provozu, protože tenká podrážka vyžaduje správný došlap a ten při rychlé chůzi nezvládám. Našlapuju na paty a chůze po chvíli není příjemná. 

Co je však jisté, že tenhle způsob obutí si získal pevnou pozici v nabídce a není již doménou nějakých eko podivínů. Stejně jako já jistě oceníte lehké a krásné minimalistické obutí.

Tara sandals noze velmi sluší!

Pro mnohé může být bosonohá obuv cestou jak zpomalit, více se soustředit na to jak a kam kráčíme a to nejen v terénu ale i v našem životě.

Je to o úhlu pohledu!