Šťavnatá polarita v dlouhodobém vztahu 2.část

Šťavnatá polarita v dlouhodobém vztahu 2.část

Konference Prolínání světů, Krásná Lípa 17.10.2015

Co je vlastně láska a jak o ni pečovat? Co když přijdou děti a není tolik společného času?

Líbí se mi citát který jsem četl o lásce “O skutečné lásce mohou hovořit dva až po společném čtvrt století.” Čtvrt století nikdo nevydrží být jen zamilovaný. Po odeznění zamilovanosti zůstávají dva lidé vedle sebe a možná se už tak často nedívají sobě navzájem do očí, nedrží se za ruce na veřejnosti, přijdou děti, práce.

S péčí se prohlubuje poznání a souhra, s přilitím vášně zůstává láska stále živoucí, hravá a plodná.

Vášeň by tedy mohla být palivem pod kotel lásky a stejně jako dříví do ohně (miluji štípání dřeva a práci s ním), tak i vášeň aktivně tvoříme.

Začneme u dechu. Dech rozdmýchává uhlíky, plameny v našem těle. Správný dech, ne plytký je zdrojem energie a mít energii je fajn:-)

Dalším příkladem je tzv. relaxace v energii vs. zhroucení se do energie. Jinak řečeno – únavu lze řešit např. horkou vanou /sprchou/, lehkým jídlem, udržením se bdělý příjemnou hudbou, pomocí pomalé jógy, než se pouze sesypat k televizi s chipsy a pivem.

Relaxace do energie je součástí vědomé práce s energií – tedy již zmínemým dechem, jídlem a pitím, úměrným pohybem, hledáním duševní pohody.

Dalším způsobem jak zvědat vášeň je pomalé milování, tzv. slow sex. Popis by vydal za knihu a knihu k tématu doporučuji Vědomé milování od Diany Richardson.

Za zmínku stojí také ženská cykličnost. Muž fakticky nežije pouze s jednou ženou ale rovnou se čtyřmi. Podle popisu Mirandy Grey, autorky knihy Cyklická žena, se jednotlivé fáze cyklu ženy rozdělují na fázi dynamickou (Panna), expresivní (Matka), kreativní (Čarodějka) a reflektivní (Vědma). To je slušná společnost pro normáního chlapíka – pokud se potkává s cyklickou ženou bez této znalosti, možná odhadne stylem pokus-omyl, jak komunikovat, jaký druh péče žena potřebuje nebo nepotřebuje, jak se bude mít chuť milovat.

S lepší znalostí cyklu a konkrétní fáze ve které se žena zrovna nachází, se muži i ženě žije o poznání snáz:-)

Důležitou roli hraje i mužská cykličnost, jejíž zkoumání je teprve v počátcích a stejně jako ženská má vazbu na fázi Měsíce.

V neposlední řadě je skvělým nástrojem vědomá komunikace, kde se máme většinou hodně co učit, např. http://www.vedomevzdelavani.cz

S dětmi jen z vlastní zkušenosti zdůrazním, že spokojený rodič=spokojené dítě. Není cílem být dokonalý rodič který se rozdá dítěti a nakonec ze samé péče pojde, ale rodič který je v pohodě, aktivně i pasivně odpočívá, dál se vyvíjí a stejné platí i ve vztahu obou muže a ženy k sobě, protože nejlepším zdrojem pro dítě je příklad rodičů i s

projevy náklonosti, všemi těmi poplácáními po manželčině zadečku, pomrkáváním. Projevovat vášeň jeden k druhému před dítětem není něco za co se stydět, nebo tajit “aby jej to neranilo” – ano pokud si vychováváme žárlivce, který nás jako rodiče bude rozdělovat.

Vášeň a skutečná divokost jsou velmi vědomé stavy, které odrážejí ohromující krásu vnitřní citlivosti. Diana Richardson

A co mužsko-ženská polarita? Ve svém partnerském životě vycházíme z principů které popsal David Deida.

Podporujeme ty mužské i ty ženské kvality, které má každý v sobě zastoupen. Proto pečující muž s dětmi v domácnosti a žena manažerka a majitelka firmy – kdy se opět vědomě učíme přepínat a překlápět póly proti sobě, podle toho jak je zrovna třeba a celkově si s polaritou hrát.

Jak jsem psal výše, do vztahu vstupujeme nepřipravení a málo kdo asi může říct, že zná sám sebe.

Četl jsem o kmeni, kde mladí chlapci a dívky, dříve než si začnou vybírat své partnery, najdou v lese strom, ke kterému se učí budovat si vztah.

Strom který nereaguje, nemluví, neopětuje vlídná slova ani dary jako člověk. Skrze tuto několika letou zkušenost lépe poznají sami sebe, své reakce, strom je jim němým zrcadlem. Doslova se se stromem ožení/provdají. Po cca pěti letech jsou teprve připraveni pro vztah se svým protějškem. Poznali sebe a snáz tak budou chápat i toho druhého.

V našich končinách se jako dospělí učíme pochopit sebe skrze různé typologie. Má rodina včetně mě, jsme prošli typologií podle čínského astrotypu a velmi praktickou typologií podle Mentálních

jazyků, tak jak ji vypracovala Saša Polarczyk.

Konkrétně Mentální jazyky nám přímo ukážou, jaké vztahy mají jednotlivé typy mezi sebou a velmi prakticky radí jak s tímto pracovat v běžném životě.

Přeji mnoho dobrého na cestě sami k sobě i druhým. V každém případě a platí to pro nás pro všechny : “Poznáte je po ovoci.”

 

Honza Harnoš, 27.10.2015